Potrebujete pomoč?

Pokličite na: 040-325-185

Pišite nam na:
info@studentska-trgovina.si

Študentski servis

"DA SI BOM LAHKO KAJ KUPIL!"

{product_966} 

 

 

Študentski servis

V Sloveniji delo študentski servisi nudijo že več kot 50 let.  Leta 2009 je bilo pri nas študentskih servisov s koncesijo 48. Trend je zmanjševanje študentskih servisov, saj se je od leta 2002 število zmanjšalo za skoraj polovico.

Velika večina dijakov in študentov se je dan danes že srečala z delom preko študentskega servisa. Študentski servis je pooblaščena organizacija, ki mladim nudi delo preko napotnice v izbranem podjetju. Praktično vsi mladi imajo podobne potrebe, kot so nove obleke, zabave, odkrivanje sveta, avto ter druge dobrine, zaradi katerih mladim velikokrat primanjkuje denarja. Zato je študentsko delo odlična stvar, ki omogoča mladim, da si lahko privoščijo kakšen priboljšek v življenju. V velikih primerih, pa je študentsko delo nuja, saj starši dijaka ali študenta, ne zaslužijo dovolj za osnovne potrebe šolajočega otroka, zato marsikdo dela tudi za osnovno preživetje, kot je hrana, , stanovanje, prevoz, …

Poglejte si tabelo, ki jo je objavilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (30.6.2011), kjer so zapisani vsi študentski servisi s koncesijo v Republiki Sloveniji.  TABELA

 

Kdo lahko dela

- s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, stari nad 15 let

- s statusom študenta v Republiki Sloveniji

- s statusom sodelujočega na izobraževanju odraslih, mlajšega od 26 let, ki se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja.

 

Iz tega lahko razberemo, da na splošno lahko delamo vsi, če nismo starejši od 26 let in obiskujemo javno šolo. Prav tako je pomembno, da nismo prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, kot brezposelna oseba.

Izredni študenti so izenačeni z rednimi in lahko delajo preko študentskega servisa.

 

 

Kaj potrebujem za vpis v študentski servis?

Ko se boste odločili za določeni študentski servis, se boste morali pred iskanjem dela, tudi vpisati v določeni študentski servis.

Za včlanitev boste potrebovali:

- osebni dokument

- davčno številko

- dokazilo o statusu

- številko bančnega računa

 

 

Hitro na študentski servis

V Sloveniji poznam mnogo študentskih servisov, ki nam dnevno ponujajo različna dela. Kateri je boljši je težko, če se težko odločiš med tako ponudbo, pa svetujemo, da se vpišeš v tistega, ki je najbolj razširjen in poznan v okrožju, kjer želiš delati. Tako bo tudi največ novih del za tista mesta, kjer lahko delaš.

V zadnjih letih velja, da je odlično, da že takoj zjutraj odideš na splet ali osebno na študentski servis ter pogledaš za nova prosta mesta. Nekako je iskanje študentskega dela, kot bi iskal pravo službo na zavodu za zaposlovanje. Zjutraj oziroma opoldan študentski servis objavi veliko novih del, zato izkoristi možnost izbire. Pokliči na študentski servis in povprašaj za dodatne informacije o delu, nekateri servisi pa to nudijo tudi preko spleta.

Ko najdeš pravo delo in ko se s podjetjem dogovoriš za delo, moraš poklicati na študentski servis, kjer si našel delo, da ti pošlje napotnico, katero moraš najkasneje prinesti na dan začetka dela. S tem se zavaruje delodajalec, kot tudi ti.

Po opravljenem delu mora tvoj delodajalec v osmih dneh vrniti izpolnjeno in ožigosano ter podpisano napotnico na študentski servis. Nato mu študentski servis pošlje račun, katerega delodajalec plača. Takrat tudi ti prejmeš denar na svoj bančni račun, ki si ga vpisal pri včlanitvi v študentski servis.

 

 

Koliko lahko zaslužim?

Zaslužite lahko kolikor želite. Omejitev ni, so pa omejitvi pri splošni in posebni osebni olajšavi. Namreč vsako leto se določi meja za obe olajšavi, do katete vam ni potrebno plačevati dohodnine. Ko boste seštevali vaše dohodke je pomembno, da gledate koledarsko leto. 

 

 Splošna olajšava velja za vsakega študenta, če vas starši ne uveljavijo kot vzdrževane družinske člane.

Skupni dohodek v evrih

imate splošno olajšavo:

Nad

Do

 

 

10.622,06

6.373,24

10.622,06

12.288,26

4.319,30

12.288,26

 

3.228,45

Vir: http://www.studentska-org.si/index.php/Studentsko-delo.html

 

Posebna osebna olajšava

Je najbolj iskana olajšava med študenti, saj velja za največje število študentov. Prizna pa se vsem, ki:

- imajo status dijaka ali študenta

- niso še dopolnili 26 let

- starejšim študentom od 26 let, ki so se vpisali na študij do dopolnjenega 26 leta, za dodiplomski študij za največ 6 let ter podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

 

Za leto 2012 velja posebna »študentska« olajšava 3.228,45 evrov. To pomeni, da lahko do tega zneska zaslužiš v letu 2012, brez da vi plačeval dohodnino.

 

 

Olajšava za vzdrževane družinske člane

Za  vzdrževanega družinskega člana se šteje otrok do 26. leta starosti, če:

- ni prijavljen za Zavodu za zaposlovanje, kot zaposlen,

- neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta, nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji,

- ne opravlja dejavnosti,

- nima lastnih dohodkov za preživetje ali so ti manjši od 2.066 evrov. V to skupino spadajo vsi dohodki razen štipendije, preživnine, družinske pokojnine, dohodki od študentska dela. Iz tega je razvidno, da študent še vedno lahko zasluži preko podjemne ali avtorske pogodbe do zgoraj omenjenega zneska. To pomeni, da vas v tem primeru še vedno lahko uveljavijo, kot vzdrževanega družinskega člana.

 

 

Akontacija dohodnine

Poglejmo si izračun za primer vzdrževanega družinskega člana:

Primer:

- Zaslužek 8000 evrov in te starši uveljavijo kot olajšavo za vzdrževanega družinskega člana:

8000 – 800 (normirani stroški 10%) – 3.228,45 (»študentska olajšava«) = 3971,55 evrov x 16 % = 635,432 evrov. Toliko boste morali plačati dohodnine.

 

 

Kaj narediti v primeru neplačila?

Študentje in dijaki velikokrat v podjetjih opravljajo enaka dela, kot zaposleni. Zato je prav, da se jih enako redno plačuje, kot zaposlene.  Gospodarska kriza je mnogo podjetij pripeljala do stečaja, mnogo je pa še vedno takih, ki namenoma nočejo plačevati študentov in dijakov, saj so prepričani, da se lahko na enostaven način temu tudi izognejo. V zadnjih letih se je plačilna nedisciplina še povečala, kar občutijo tudi študentje in dijaki, saj je mnogo takih, ki plačil za svoje delo sploh ne prejmejo. Poiskali smo, kaj sploh lahko naredite v primeru neplačila.

Prvi korak je, da se obrnete na študentski servis, kateri vam je posredoval ponudbo za delo. Študentski servis bo najprej sam poizkušal poklicati na podjetje, kjer ste opravljali delo. Slabost je, da nimajo nikakršne pravne podlage, ki bi jim omogočala izterjavo neizplačanega plačila. Podjetjem, ki ponavljajoče neplačujejo računov za opravljanje študentskega dela, tudi izključijo iz ponudbe prikazovanja del. Študentski servisi so po navadi dobro pripravljeni na neplačnike, zato vam svetujemo, da se najprej obrnete na njih.

Če se pa odločite za samostojno izterjavo denarja, pa vam ostane le izterjava v sodnem postopku pri pristojnim sodiščem. V tem primeru vam svetujemo, da se obrnete na Inšpektorat za delo, družino in socialne zadeve, kjer vam bodo nudili strokovno pomoč .

Predno se odločite za delo pa lahko na tej spletni strani preverite seznam podjetij, ki s plačilom zamujajo več kot 60 dni. Seznam dopolnjujejo študentski servisi po Sloveniji: http://www.neplacniki.info.

 

 

Druge olajšave, bonusi, ugodnosti

Z vpisom v študentski servis prejmete tudi marsikatere druge ugodnosti. Ponudba je odvisna od študentskega servisa, vsekakor pa smo po pregledani ponudbi, lahko opazili, da se vsi študentski servisi trudijo, da imajo čim večje ugodnosti za svoje člane.

Nekaj najboljših ugodnostih iz različnih študentskih servisov:

- smučarske karte,

- kuponi za biljard, bowling,

- avtošola,

- hostel,

- gostilniška ponudba,

- jezikovne šole,

- wellnes centri,

- kino karte

in druge ponudbe.

 

Košarica

Košarica je prazna

Poštnina 0,00 €
Skupno 0,00 €

DDV je vštet v ceno

Na blagajno

 

E-novice

banner001

 

Novi izdelki

 

Brezplacna dostava
Osebni prevzem