Potrebujete pomoč?

Pokličite na: 040-325-185

Pišite nam na:
info@studentska-trgovina.si

Kaj pomaga proti mačku?

Tudi vi po prekrokani noči ležite v postelji, v glavi pa vam razbija? Imate v želodcu občutek, kot bi se ure dolgo vozili z vlakcem v zabaviščnem parku? Se vam zdi, da niste spali že vsaj en teden? Čakate, da se bo strop nad vašo posteljo prenehal vrteti, pri tem pa se sprašujete, kaj pomaga proti mačku?

No, sami ste spili tisto zadnjo pijačo, ki je bila kaplja čez rob, in zdaj boste očitno plačali z mačkom. Vendar pa se nikar ne obremenjujte preveč: glavobol, slabost in utrujenost je možno vsaj omiliti, če že ne popolnoma odpraviti.Proti mačku ukrepajte, še preden greste spat
Mačka je vedno bolje preprečiti, kot zdraviti, zato po zaužitju preveč alkohola poskrbite, da do neprijetnih simptomov sploh ne bo prišlo.

 
1. Spijte veliko vode
Četudi si želite čim prej zaspati, ostanite raje še malo pokonci in spijte čim več vode. Ena glavnih težav pri mačku je namreč dehidracija. Obilica vode bo ravno tako pomagala, da se alkohol čim hitreje razgradi in izloči iz telesa.
Nikoli ni odveč, če pijete vodo tudi med uživanjem alkohola. Kozarec vode po kozarcu alkoholne pijače namreč pojav mačka preprečuje že sproti.

2. Privoščite si prigrizek
Da bi preprečili mačka, ne uživajte alkohola brez hrane. Obrok pred pitjem ter prigrizek med njim pomagata, da so posledice alkohola manj neprijetne.

 


Proti mačku – naslednje jutro
Če ste spili preveč, poleg tega pa ste pozabili na vodo in hrano, potem bo maček zjutraj verjetno v polnem razmahu. Kaj vam lahko pomaga, ko do njega že pride, in kaj škoduje oziroma še poslabša vaše počutje?


1. Pijte vodo
Alkohol je povzročil izsušenost oziroma dehidracijo, zato morate nadomestiti izgubo tekočine. Ko se zbudite, torej spijte kar nekaj kozarcev vode, ki ji lahko dodate tudi limonin sok, s katerim boste nekoliko umirili želodec in vnesli v telo vitamin C. Ne pijte hladne vode, temveč mlačno!


2. Izognite se kavi in mleku
Četudi je kava običajno prva stvar, ki jo zjutraj zaužijete, se ji izognite – tudi, če mislite, da vas bo prebudila in vam dala energijo. Kofein vas ob mačku ne bo »spravil k sebi«, temveč vas bo zgolj še bolj dehidriral – kava je namreč diuretik in pospešuje delovanje ledvic ter s tem izločanje vode. Enaka prepoved uživanja velja za energijske napitke, saj tudi ti vsebujejo kofein.
Prav tako se izognite mleku in mlečnim napitkom, saj mlečne kisline in težke mlečne beljakovine za nemiren želodec niso primerne.


3. Sokovi in športni napitki
Pomarančni (ali drug) sok vam bo dal tako tekočino kot veliko vitamina C in drugih vitaminov, zato vam ga vsekakor priporočamo. Če ne boste pili sokov z vitamini, lahko vzamete tudi vitaminsko prehransko dopolnilo (na primer v šumeči tableti).
Če vam prijajo, posezite tudi po športnih napitkih. Ti vsebujejo fruktozo ter minerali in soli, ki jih je telo izgubilo in so ob dehidraciji še kako pomembni.


4. Med
Imate ob mačku suho grlo in voda prav nič ne pomaga? Ne posezite po mrzlem tekočem jogurtu, saj vam ta lahko razdraži želodec, temveč raje pojejte žlico ali dve medu.


5. Opečenec, prepečenec, ingverjevi piškoti
Po tem, ko zaužijete veliko tekočine, si pripravite enostaven obrok, ki ne bo dražil želodca. Pripravite si opečenec (“toast” kruhek) brez namaza ali nadeva, zaužijte prepečenec, ali pa pojejte nekaj suhih piškotov z ingverjem, ki pomaga proti slabosti.


6. Sadje
Ko bo vaš želodec to prenesel, zaužijte nekaj sadja. To vas bo osvežilo in vam dalo vitamine ter energijo.


7. Zdravila
Zdravilo proti slabemu počutju oziroma bolečinam ne vzemite pred spanjem, ko je v vašem telesu še veliko alkohola, temveč šele zjutraj. Poslužujte se zgolj zdravil, ki ne vsebujejo acetaminofena – vzemite torej lekadol, ne pa aspirin (ta redči kri ravno tako kot alkohol).
Če zdravil nimate pri roki, je najbolje, da ležete v temno sobo, na čelo pa si položite hladen obkladek.


8. Spanje
Telo bo najlažje predelalo alkohol in poskrbelo samo zase, če boste spali. Po tem, ko poskrbite za vse zgoraj naštete ukrepe, se je torej najbolje odpraviti nazaj v posteljo – če si to seveda lahko privoščite.

In seveda za konec še najboljši nasvet od vseh. Kaj pomaga proti mačku? To, da pravočasno odložite kozarec – tudi to se izplača poskusiti. 

Izdelki, ki se nanašajo na članek

 

Košarica

Košarica je prazna

Poštnina 0,00 €
Skupno 0,00 €

DDV je vštet v ceno

Na blagajno

 

E-novice

banner001

 

Novi izdelki

 

Brezplacna dostava
Osebni prevzem